Α.Ε ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (Ιδρυση 1959)

Του Αθανασίου Κωτούλα και Ηρακλή Παπαδόπουλου

Η Αθλητική Ένωση Δήμητρα Ευξεινούπολης είναι ένα ποδοσφαιρικός Σύλλογος και ιδρύθηκε το 1959. Αποτελεί την συγχώνευση των σωματείων Κεραυνού και Αστραπής.

Έδρα της το γήπεδο Ευξεινούπολης.

Έχει αποκτήσει την Πανμαγνησιώτικη φήμη της <<ποδοσφαιρομάνας>> Η διαχρονική παρέμβαση του Συλλόγου κατά καιρούς , υπήρξε καινοτόμος και προωθημένη, πέρα από τα ποδοσφαιρικά.

Ακόμη η έδρα της(γήπεδο), αποτελεί μοναδική πολεοδομική και χωροταξική εφαρμογή- στο κέντρο του χωριού- ως αθλητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο, καθώς και απάντηση στον <σφιχτό εναγκαλισμό> του μπετόν.

Ο εμπνευστής της συνένωσης των δύο ομάδων και πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. της Δήμητρας Ευξεινούπολης ήταν ο αείμνηστος και αγαπητός σε όλους τους Ευξεινοπολήτες, Σταύρος Λαγγούρας. Ένας γλυκύτατος άνθρωπος, ράφτης και έμπορος ψιλικών, φίλος του ποδοσφαίρου και οπαδός της ΑΕΚ. Άραγε πιο αγόρι δεν είχε περάσει από το μαγαζί του στην αγορά και δεν τον είχε ρωτήσει τι ομάδα είναι και αν ξέρει καλή μπάλα για να παίξει στην Δήμητρα;Επειδή λοιπόν είχα τη χαρά να έχω τέτοιες συζητήσεις μαζί του αφού υπήρξα φανατικός οπαδός της Δήμητρας, τον ρώτησα γιατί δώσανε αυτό το όνομα στην ομάδα και η απάντησή του ήταν η εξής: για δύο λόγους, ο πρώτος γιατί στο χωριό οι περισσότεροι είναι αγρότες και η θεά Δήμητρα ήταν η προστάτιδα των αγροτών και δεύτερον είπε επειδή έτσι λένε τη μικρή μου κόρη και της έχω μεγάλη αδυναμία.Έτσι λοιπόν η Δήμητρα του κυρ Σταύρου έγινε η Δημητράρα της καρδιάς μας.